MEDENA AFERA

Ljubljana, 1. februar 2016 - Konec leta 2015 je v Sloveniji izbruhnila afera o slovenskem medu in verjetno ste vsi zasledili kakšen članek o uporabi nedovoljenih sredstev v čebelarstvu. V pogovorih z našimi čebelarji smo izvedeli, da tovrstna afera neupravičeno meče apriori slabo luč na slovenske čebelarje. Tisti čebelar, ki nič ne skriva, z veseljem vsakega člana sprejme na domu. Tak čebelar je predan čebelar. Čebele so za čebelarje tudi družina in pravi čebelarji nikoli ne želijo škodovati ali ubijati čebele s kemikalijami in toksičnimi zvarki. Zato je vprašanje, kateri čebelar to počne in zakaj. Najbrž je prodaja tista večja sla od ljubezni do čebelarstva, ki lahko pretehta na drugo stran. Takšnih čebelarjev v našem projektu ni.

Upamo, da nam bo skupaj z našimi čebelarji uspelo dokazati, da je med od vseh ponudnikov neoporočen in da so vsi dvomi popolnoma odveč. Zato spodaj objavljamo izjave naših čebelarjev, hkrati pa izpostavljamo njihovo vabilo pri njih na domu, da vam pokažejo in razložijo prav vse.

Izjave čebelarjev v projektu Nakupujmo skupaj

V svojem čebelarstvu od začetka čebelarjenja varojo tretiram z dovoljenimi kislinami, ki v medu ne puščajo ostankov. Vodim tudi dnevnik veterinarskih posegov. Nikoli nisem ne kupil, ne uporabil prepovedanih preparatov.

Tilen Čampa, čebelarstvo Čampa

***

Tudi v našem čebelarstvu, kjer imamo 25 čebeljih družin, uporabljamo samo zdravila, ki so predpisana in registrirana. Tako kot drugi čebelarji tudi mi vodimo evidenco veterinarskih posegov, uporabljamo pa mravljično ali oksalno kislino za zatiranje varuje, ki nista škodljivi kot zloglasne paličice (od 15. avgusta do 15. septembra in enkrat pozimi). Pred varojo, ki zaleže ličince, pa se zaščitimo tudi tako, da izrezujemo trotovino (kjer so zaležena jajčeca varoje) in jo uničimo/zažgemo.

Razumem, da so ob medijskem pompu ljudje podvomili v slovenski med. Vendar za svoj med lahko brez pomislekov rečem, da gre za varnega in še kako neoporočnega.

Konrad Pogorevc, čebelarstvo Pogorevc

***

Razložili vam bomo potek našega zatiranja varoje. Varojo si lahko predstavljamo kot bolhe na psu, to je zajedalec, ki izčrpava odraslo čebelo, lahko tudi ličinko, predno se izleže. Brez zatiranja čebelje družine ne bodo preživele. Propadle bodo popolnoma vse družine v Sloveniji in v drugih državah, nepreverjene informacije verjetno ne bi dali v javnost s takim pompom. V našem čebelarstvu nismo nikdar uporabljali nedovoljenih preparatov! Nikdar in nikoli ne uporabljamo dovoljenega preparata takrat, ko je paša. V normalnih letih je pašno obdobje od maja do konec julija, v tem obdobju se varoja ne tretira. Ko je konec paše, je potrebno začeti uničevati zajedalca. Mi ne uporabljamo zdravila, ker čebele niso bolne, ampak uporabljamo preparat za zatiranje. Mi imamo med v istih posodah za prodajo in za lastno uporabo. Vsi, ki ste kupili naš med, se lahko kadar koli oglasite v naši prodajalni, vse vam bomo razložili in pokazali, kar uporabljamo. A žal brez posega v panj ni preživetja čebelj. Kakšno je ozadje te afere, ne vemo. Vse naše stranke lahko pomirimo in povemo, da lahko uživate med in medene izdelke. Prepričani smo, da ni strupen, kot smo videli na televiziji. Za vsa pojasnila smo vam na voljo.

Viktor Svetlin, čebelarstvo Svetlin

In še: Resnica o Slovenskem medu

Prijava na e-novice

Facebook