Obilje dobrega v ovčjem mleku in njegovih izdelkih

PAŠA IN MLEKO

Pomembno je, da se ovce pasejo, saj jedo nizke rastline, v katerih je razmeroma veliko dušika, kar je prvi pogoj za bogato beljakovinsko sestavo ovčjega mleka in mlečnih proizvodov. V primerjavi s kozjim mlekom ima ovčje mleko v povprečju za dobrih 42 % več beljakovin, v primerjavi s kravjim mlekom pa za skoraj 60 % več beljakovin. V povprečju je ovčje mleko za skoraj 60 % bolj mastno kot kozje in za več kot 65 % bolj mastno kot kravje mleko.

ovčjega mleka kot kravjega mleka.

V ovčjem mleku so vsi pomembni vitamini B-skupine, predvsem veliko folne kisline in vitamina B12. Vsebuje veliko vitaminov A, E in C. Vsebnost vitamina D in kalcija je najvišja med vsemi vrstami mleka, zato uživanje ovčjega mleka zmanjšuje možnost nastanka osteoporoze. Ovčje mleko je odlična pijača tudi za najstnike, pri katerih se v dobi odraščanja gostota kostne mase zmanjšuje. Zaradi visoke vsebnosti cinka ovčje mleko pomaga ohranjati zdravo kožo.

Maščobne kroglice v ovčjem mleku so manjše kot v kravjem, zato je ovčje mleko lažje prebavljivo. Ovčje mleko vsebuje velik delež srednjeverižnih in kratkoverižnih nasičenih maščobnih kislin in največ konjugirane linolne kisline med vsemi vrstami mleka. Skoraj polovica maščobnih kislin v ovčjem mleku je enkrat ali večkrat nenasičenih, kar ga uvršča med zdrava živila.

Najpomembnejši del mleka predstavljajo beljakovine. V ovčjem mleku kazein predstavlja 80 odstotkov vseh beljakovin, zato se lažje siri in daje večji izplen. Zamrzovanje ne vpliva na lastnosti, ki so pomembne za izdelavo sira, zato ga lahko zbiramo in sirimo, ko imamo dovolj veliko količino mleka.

Zaradi visoke vsebnosti suhe snovi je ovčje mleko izredno primerno za izdelavo naravnih jogurtov, saj ni potrebno dodajati suhe snovi in stabilizatorjev. Siri in jogurti so zelo primerni za ljudi, ki ne prenesejo laktoze, saj se laktoza pri izdelavi jogurta pretvori v mlečno kislino, pri izdelavi sirov pa ostane v sirotki.

Najbolj znani in cenjeni siri v svetu so narejeni iz ovčjega mleka: znameniti roquefort, čvrsti pecorino romano, mehki pecorino sardo, topljivi manchego, nežni ossauiraty ali slani feta osvojijo vsakega, ki jih je kdaj poskusil in zna uživati v izbranih okusih. Tudi pri nas so ovčji siri že od nekdaj predstavljali pomemben del prehrane, kar poleg mnogih sodobnih ovčjih sirov dokazujeta tudi tradicionalni bovški in kraški ovčji sir, ki ju izdelujejo že mnoge generacije ovčerejcev.

KATERE SNOVI V OVČJIH IZDELKIH PRINAŠAJO OBILJE DOBREGA?

V ovčjem mleku in izdelkih iz njega je izredno dobro razmerje  med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami, ima pa tudi štiri do petkrat več konjugirane linolne kisline. Po podatkih številnih raziskav ta varuje pred aterosklerozo ter rakom dojke, debelega črevesja, prostate, kože in jeter ter odlično pomaga pri zdravem hujšanju in oblikovanju telesa. Močan zaščitni učinek naj bi imela v vseh fazah razvoja raka, celo v fazi metastaz.

Od maščobnih kislin v ovčjem mleku, siru in drugih izdelkih, ki preprečujejo holesterol ter uničujejo zajedavce v telesu, denimo candido, moramo omeniti zlasti masleno kislino. Že dolgo je znano, da odpravlja prebavne težave, driske in zaprtja, preprečuje napenjanje in lajša bolečine v trebuhu in simptome chronove bolezni.

Prav tako je v ovčjem mleku in proizvodih iz njega v povprečju več karotenoida lutein. Zaradi tega priporočam ovčji sir v kombinaciji z likopenom v paradižniku za preprečevanje degeneracije rumene pege. Zaradi visoke vsebnosti vseh vitaminov, zlasti B1, B3, B5, E in B9 (folna kislina), priporočamo kombiniranje ovčjega sira z joto, mandarinami, pršutom, orehi, lešniki, jajčnimi jedmi, z rdečo peso in z veliko zelene solate.

Obilo je mineralov in prav vseh je količinsko več kot pri kravjem in kozjem mleku ter proizvodih. V ospredju so mangan za boljše delovanje ščitnice zoper osteoporozo in bolečine v sklepih, za boljši spomin in dobro voljo. Zelo veliko je molibdena, ki je sestavina encimov za razstrupljanje telesa. Molibden preprečuje nastanek putike. V ovčjem siru je tudi veliko magnezija. Ker so zraven še vitamin C in D ter kalcij in cink, ovčji sir izboljšuje gibčnost kosti.

V ovčjem mleku in izdelkih je tudi visoka vsebnost biotina za zdrave lase in kožo, zoper bolečine v mišicah in za manjšo utrujenost. Med beljakovinami je v ovčjem mleku veliko levcina za izboljšanje prebavljivosti beljakovin. Cistin, cistein in metionin pa so 3 aminokisline, ki varujejo pred staranjem in omogočajo pravilno razstrupljevanje telesa.

 

Naša partnerska Eko kmetija in sirarna Vovše  (povzeto po Marija Merljak, univ. dip. ing. živ. teh.)

Prijava na e-novice

Facebook